Kanatlı Sağlığı
Bioçev ekip kadrosu uzun yıllar saha operasyonları ve kuluçkalarda çalışmış, konusunda eğitimli ve tecrübeli Zooteknist, Veteriner Hekim ve Teknikerlerden oluşmaktadır.
Kanatlı yetiştiriciliğinde danışmanlık, teknik destek, ekipman ve sağlık hizmetleri (aşılama ve gaga kesimi) konularında sektöre hizmet vermekteyiz.
Aşılama Hizmeti
Bioçev kanatlı yetiştiriciliği yapan entegre ve fason tesislerde, işletme sorumlu veterinerinin yapmış olduğu aşı uygulama programı doğrultusunda aşılama hizmeti vermektedir.
Aşı uygulamalarımız enjeksiyon, göze damla, gaga daldırma ve sprey olarak kanatlının yaşı ve uygulanacak aşıya göre farklılık göstermektedir.
– Enjeksiyon: Otomatik enjektörlerle kanatlıya uygulanır. İki şekilde yapılır; 1. Deri altı 2. Kas içi
– Göze damla: Hazırlanmış olan canlı aşı kanatlının gözüne damlalık ile damlatılması ile uygulanır.
– Gaga daldırma: Kanatlının gagasının hazırlanmış olan canlı asının içine batırılıp çıkarılmasıyla uygulanır.
– Sprey: Kanatlı hafta yaşı gurubuna göre belli mikron ve basınç ayarı yapılarak kanatlının üzerine pülverizatör yardımı ile uygulanır. En etkin aşılama yöntemidir.
Gaga Kesimi
Yumurtacı işletmelerdeki sorumlu Veteriner Hekim tarafından yapılan program dahilinde kanatlı gaga kesim hizmeti verilir.
Gaga kesimi gerekli bir işlem olup öncelikle tüy yolma, gagalama ve giderek birbirini yemeye varan kanibalizm den korunma yanında, yumurta yeme ve kırma alışkanlığını ortadan kaldırmak, yem sarfiyatını en alt düzeye indirmek için üst ve alt gagaya uygulanan bir işlemdir.
Diğer hayvanların yolunup yaralanma sına neden olan gaganın sivri ve parçalayıcı kısmının uygun şekilde kütleştirilmesi ile hayvan büyük ölçüde saldırma eyleminden vazgeçer. Gaga kesmende iki amaç bulunmaktadır: Birincisi kanibalizm i önlemek, ikincisi yem zayiatının önüne geçmektir. Kanibalizm her yaştaki civciv, piliç ve tavuklarda görülen kötü bir alışkanlıktır. Yumurtacı tavuk yetiştiriciliğinde gagalamayla ortaya çıkan sorunların kanibalizm e neden olmaması ve buna bağlı ölüm oranının azalması için gaga kesimi yapılmaktadır. Bunun yanında gaga kesimi yem tüketimini ve yemden yararlanmayı olumlu yönde etkiler.
Bu hizmet kapsamında; Gaga kesim yöntemi olarak sıcak kesim yöntemi kullanılmaktadır.
Sıcak Kesim Yöntemi:
6 – 10 günlük civcivlere gaga kesimi yapılabilmektedir. Kesim sonrası sularına K vitamini desteği uygulanmakta ve 5000 hayvan için bir gaga kesme bıçağı kullanılmaktadır.
Gagayı keserken, civcivin kafası başparmağa gelecek şekilde avuca alıp, diğer dört parmak ile vücuduna hâkim olunur.
Gaga kesimi, gaga kesme makinesine takılan delikli şablonlarla yapılır. Delik çaplarının 3,5 – 4,0 ve 4,3 mm olması gerekir. Üst ve alt gaga aynı anda şablondaki delik kullanılarak burun deliklerinin ucundan 2 mm aşağısından kesilir ve 2 saniye süreyle dağlanır.